Je gebruikt Internet Explorer. Deze website ondersteunt alleen moderne browsers. Gebruik alsjeblieft Chrome, Firefox, Safari of Edge.

1-op-1 portretcursus vs groepscursus: De voordelen en nadelen

Er zijn tal van fotografie cursussen te vinden, zowel online als offline. Maar voor welke type cursus ga je? Ga je voor groepscursus of toch voor 1-op-1? En is het alleen iets voor beginners of ook voor ervaren fotografen?

Wij bieden zelf een 1-op-1 portretfotografie cursus. Lees meer over waarom we deze keuze gemaakt hebben.

Inhoud

 1. De voordelen van een 1-op-1 cursus
 2. De voordelen van een groepscursus
 3. De nadelen van een groepscursus
 4. Wat maakt iets een goede fotografie cursus?
 5. Hoe werkt een 1-op-1 fotografie cursus?

De voordelen van een 1-op-1 cursus

Een groot voordeel van 1-op-1 versus groepsverband is natuurlijk de persoonlijke aandacht. Je krijgt wat JIJ nodig hebt. Want elke keer weer zie ik dat iedereen net een andere focus nodig heeft.

In een groepscursus is minder ruimte voor persoonlijke aandacht, vaak is er een vast programma en niveau. Bij een 1-op-1 cursus kunnen we snel de diepte ingaan. Alles waarvan ik denk dat jij al onder de knie heb, kan ik minder aandacht geven en juist focussen op waar nog winst te behalen is.

Bijvoorbeeld, vind je editing lastig? Dan focussen we daar meer op. Na het fotograferen laat ik zien hoe ik werk. Of vind je aansturing geven juist lastig? Ik laat je zien hoe ik werk en waar je op moet letten. Je krijgt een inkijkje in mijn keuken, maar tegelijkertijd kijken we wel naar wat bij jou past.

Het is niet mijn doel om ervoor te zorgen dat je alles gaat doen zoals ik het doe. Ik wil je laten nadenken.

Als beginner is het fijn om handvaten te krijgen. Waar moet je nog aan werken, hoe vind ik mijn eigen stijl? En als ervaren fotograaf is het fijn om weer eens uitgedaagd te worden of kritisch naar je eigen werkwijze te kijken.

De voordelen van een groepscursus

Persoonlijke aandacht krijg je natuurlijk veel minder in een groepscursus. Maar een groepscursus heeft wel andere voordelen.

Een groepscursus is ten eerste vaak goedkoper en dus toegankelijker. Daarbij kan je tijdens een groepscursus natuurlijk ook andere fotografen leren kennen en netwerken. Een fijn netwerk is heel waardevol als fotograaf.

Een groepscursus volgt vaker een vast stramien, maar kan daarom zeker nog wel waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan flitscursussen waar je veel gaat oefenen en ook weer kan sparren en leren van je mede cursisten.

De nadelen van een groepscursus

Maar als jij het lastig vindt om op de voorgrond te treden, haal je misschien niet alles uit zo’n groepscursus. Je concurreert toch voor aandacht van de cursusleider. Dat kan een demotiverend gevoel geven terwijl je juist die boost nodig hebt om meer op de voorgrond te treden (een belangrijke vaardigheid als fotograaf als je het mij vraagt).

Het is lastig om in een groep ervoor te zorgen dat iedereen evenveel aandacht en shoot-tijd krijgt. Daarom ben ik mij nu gaan focussen op de persoonlijke aandacht. Zo kan ik jou motiveren zonder dat ik bezig hoef te zijn met andere cursisten.

Wat maakt iets een goede fotografie cursus?

Een halve dag is natuurlijk beperkt, maar je kunt in die tijd al veel leren. Voor mij is de cursus geslaagd als je echt een paar nieuwe vaardigheden geleerd hebt en je je gemotiveerd en geïnspireerd voelt. Dat er weer een vuurtje is aangewakkerd om je verder te ontwikkelen!

Want als fotograaf ben je nooit uitgeleerd en kan je altijd door groeien.

Ik geloof dat mijn kracht zit in ieder mens als uniek persoon te zien. Dit is waarom ik zo graag mensen fotografeer: ik zie snel wat bij iemand past. Dit werkt ook door in mijn mentoring en cursussen. Ik kijk naar wie jij bent en wat jij nodig hebt. Geen standaard pakket, maar echt op maat.

Daarbij hou ik van praktisch te werk gaan. Ik geloof in de kracht van doen; dat zorgt voor een goede cursus. Je leert meer van het meekijken bij een paar ervaren fotografen dan een jaar elke week een standaard avondcursus.

Hoe werkt een 1-op-1 fotografie cursus?

Niet elke 1-op-1 cursus is hetzelfde natuurlijk, maar dit is mijn werkwijze:

 • Van te voren bekijk ik jouw werk uitgebreid. Ook vraag ik je om werk mee te nemen, zeker als je nog weinig online hebt staan.
 • Van te voren hebben we contact over jouw wensen. Waar sta je nu? Waar wil je de focus op leggen? Zo kan ik gericht vorm geven aan de cursus.
 • Natuurlijk gaan we ook echt fotograferen. Ik geloof heilig dat je hier het meeste van leert. Zo kan ik goed zien hoe jij te werk gaat en je begeleiden op punten waar je meer sturing nodig hebt.
 • Voordat we praktisch aan het werk gaan nemen we ook altijd kort een stukje techniek door. Dit kan betekenen dat ik de instellingen met je doorneem als je concepten zoals sluitertijd en ISO nog lastig vindt. Maar kunnen ook dieper ingaan op licht of aansturing, bijvoorbeeld.
 • We kunnen het ook hebben over werkwijze. Bijvoorbeeld hoe je een fotoshoot van A tot Z aanpakt.
 • Tot slot kunnen we het stukje ondernemen aantikken. Hoe profileer je jezelf als fotograaf? Wat is jouw stijl? Waar wil je op focussen?

Het hoofdthema blijft portretfotografie, dus wil je dieper op ondernemen of zaken zoals prijsbepaling ingaan? Dan raad ik je een mentor sessie (erbij) aan. Wil je dat ik je langer onder mijn vleugel neem? Dan kunnen we ook een pakket voor je samenstellen.

Fotograaf Mandy Brander

Wil jij een portretfotografie cursus volgen?

Wil jij aan de slag met je fotografie? Leren hoe je een mooi (personal branding) portret maakt? Meer aandacht besteden aan instellingen, licht, aansturing en editing? Dan ben je welkom!

We zoeken een passende locatie aansluitend bij jouw wensen. Ik zorg voor een model en we gaan er een productieve dag van maken. In Zeist, Utrecht of Amsterdam, of waar dan ook.

Wil je meer weten of eerst even sparren over de mogelijkheden? Neem gerust contact op.

Home » Blog » 1-op-1 portretcursus vs groepscursus: De voordelen en nadelen